2013.01.29.
06:00

Írta: joco78

A maharadzsa palotája

India, Rádzsasztán, Jaipur

Ötödik nap 2012. február 21.

 

03.JPG

Másnap délelőtt felkapaszkodunk a Nahargarh erődhöz. Talán nem kellett volna a hegy lábáig gyalog menni, ami a városon belül van vagy 4-5 km. A táv nem is olyan vészes, sokkal inkább a metróépítés és a feldúlt város. A hegy lábánál eltévesztjük az utat és egy gyerekcsapatba botlunk. Talán az egyik anyuka vigyázhat több család gyerekére, de tény, hogy nagyon örülnek a fehér turistáknak. Én egy picit megrettenek, hogy rúpia és cukorkunyerálás lesz a vége, de valójában csak örülnek az új arcoknak és minden áron a figyelmünket akarják.

01.JPG

Végül megvan a szerpentin, 2 km kaptató felfelé. Délre fenn vagyunk, az út végén narancsevés és teasüti majszolás a táskából.

04.JPG

Találunk egy palotát is – végül is ezért épült az erőd – és 30 rúpiáért bemegyünk. Indiaiaknak csak 10 rúpia – én próbálom is elhitetni, hogy helyiek vagyunk, de nem hisznek nekem. A bejáraton túl egy angolul nagyon rosszul, de annál rutinosabban beszélő öregember kalauzol bennünket. Későn kapok észbe, hogy akkor ő most guide lenne vagy mi a szösz, de Izával együtt hagyjuk, had erőlködjön. A leghasznosabb az első két mondata, – ebből megtudjuk, hogy a maharaja lakott itt, na meg a kilenc felesége. Megmutogatja a szinteket és a szobákat, szeretné ha fotóznánk a fal mintáját és az íveket, de az bennünket csak mérsékelten érdekel. Többször felajánlja, hogy majd ő fotóz bennünket, néha engedjük is neki, de hát nem kértünk guide-ot és fizetni sincs sok kedvünk.

02.JPG

06.JPG

A végén adunk neki tízet-tízet, ez is több mint amennyit ért, de ő közli, hogy ez bizony száz volt. Mi mondjuk, hogy ennyi, nem több, ő még próbálkozik, aztán továbbállunk.

050.JPGŐ az...

Délután visszamegyünk a csomagjainkért a hotelbe, órákig kivárunk a hotel árnyékában, aztán 5 körül buszra szállunk, hogy eljussunk Pushkarba.

A buszpályaudvaron megtaláljuk az utolsó turistabuszt, ami nem csak, hogy nem oda visz, de nem is annyiba kerül, mint amennyit mi számoltunk. A sofőr után a pénztáros már feleannyi árat mond – már nincs kedvünk az egészhez.

Megkeressük a negyedóránként induló local buszokat, de azok is átszállásosak. Három és fél óra buszozással eljutunk Ajmerig, ahonnan már csak fél óra Pushkar. Ajmer is valami szent város, állítólag a muszlimok egyik fontos bástyája, de nem maradunk ott, hanem fölugrunk a másik buszra.

A buszállomáson még elbúcsúzunk Krishnatól, attól a húsz éves diáktól, aki több mint két órán keresztül szóval tartotta Izát  gyakorolta vele az angolt, valamint lekérdezte a fél életünket. 

07.JPG

Végül megérkezünk Pushkarba, amiről Jaipurban még azt mondták, hogy nem túl érdekes pici település és jobb, ha még ugyanaznap tovább is állunk. Hiába van sötét, de az alatt a fél óra alatt amíg a szállásunkat megtaláljuk, egyértelművé válik, hogy jó helyen vagyunk és másnap bőven lesz itt látnivaló.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolazsiatol.blog.hu/api/trackback/id/tr725044311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása